Setlementti Tampereen tuki- ja neuvontapiste Kiusatut auttaa jatkossakin Pirkanmaalla

Tiedote 16.12.2020


Kiusatut on Setlementti Tampere ry:n kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontapiste, joka tarjoaa ilmaista, matalan kynnyksen kriisiapua ja jälkihoitoa yli 15-vuotiaille kiusatuksi tulleille ja heidän läheisilleen Pirkanmaalla. Toiminnan ydintä on tarjota mahdollisuus päästä käsittelemään omia kiusaamiskokemuksia, auttaa asiakasta löytämään turvallisuudentunteensa takaisin sekä vakauttaa hänen tilannettaan. Syntyneitä haitallisia ajatusmalleja pyritään muuttamaan ja valitun palvelumuodon mukaan on mahdollista saada myös vertaistukea. STEA on tunnistanut tämän toiminnan tärkeyden ja esittää rahoitusta myös ensi vuodeksi. Koska toiminta jatkuu ensi vuonnakin, on mahdollista tavoittaa uusia asiakkaita palvelun piiriin.


Kiusaaminen on viime aikoina noussut otsikoihin vakavien koulukiusaamistapausten myötä. Tilastot kuitenkin kertovat, että kiusaaminen on vähentynyt, silti joka kymmenes nuori tai lapsi on tullut kiusatuksi ja työpaikoillakin yhdeksän prosenttia kertoo kokeneensa syrjintää. Vaikka kiusaamisen ennaltaehkäisy on tärkeää, niin sitä tuskin koskaan saadaan kokonaan poistetuksi. Onkin tärkeää, että on keinoja ja paikkoja, joissa kiusaamiskokemuksia voi turvallisesti käsitellä. Kiusatut syntyi 2,5 vuotta sitten juuri tähän tarpeeseen Pirkanmaalle.


Kiusaaminen aiheuttaa monenlaisia seurauksia: ihminen voi kantaa traumaa itse kiusaamisesta, sen vähättelystä tai surua siitä, mitä on kiusaamisen takia menettänyt. Se voi vaikuttaa ihmisen itsetuntoon ja luottamukseen toisia ihmisiä kohtaan ja aiheuttaa mielenterveysongelmia jopa useita vuosikymmeniä kiusaamiskokemusten jälkeen. Kiusatut-toiminnan tavoite on ollut tavoittaa näitä ihmisiä, joita ei ole välttämättä helppoa saada palvelujen pariin. Reilun kahden vuoden aikana Kiusatut on onnistunut tavoitteessaan ja tehnyt toiminnan tunnetuksi niin asiakkaiden kuin alan verkoston piirissä. Kiusaamista kokeneiden lisäksi yhteyttä ovat voineet ottaa myös työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka työssään kohtaavat kiusaamiskysymyksiä.


Kiusatut-toiminta on tavoittanut asiakkaita 15-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Asiakkaiden elämäntilanteet ovat vaihdelleet aktiivisesta opiskelusta työelämään ja esim. sairaslomaan. Joillakin kiusaamista tapahtuu edelleen, mutta suurimmalla osalla kokemuksista on jo vuosia. Toiminnalla on tavoitettu myös asiakkaita, jotka eivät ole muualta saaneet apua. Yhteydenottokynnystä pidetään mahdollisimman matalana, jotenpalveluun voi tulla nimettömänä ja se on asiakkaalle maksutonta. Yhteyttä voi ottaa tavallisen puhelun tai sähköpostin lisäksi myös esim. WhatsAppissa tai Instagramin kautta. Koska palvelu koskettaa monenlaisia ihmisiä, erilaisia apukeinojakin on tarjolla useita mm. yksilötyö, erilaiset ryhmät ja työpajat sekä Kiusatut-chat. Jokaiselle asiakkaalle katsotaan yksilöllisesti sopiva toimintamuoto ja tarvittaessa ohjataan jatkopalveluihin tarpeen mukaan. Työntekijää on mahdollista tavata myös etäyhteyksin.


Kiusatut-toimintaa luotsaavat vastaava kriisityöntekijä Mari McAlester ja kriisityöntekijä Jenni Heikkilä. Kiusatut tarjoaa myös harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille. Toimintaa on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.


”Tapaamisissa oli hyvä ja turvallinen olo”

(asiakkaan palaute)


”Vaikea aihe, mutta hyvä, että siitä puhutaan. Isot pisteet siitä, ettette tulleet tähän työpajaan kertomaan ja opettamaan, mitä kiusaaminen on, vaan halusitte kuulla meitä nuoria ja meidän ajatuksia”

(asiakkaan palaute)


Lisää aiheesta:

Mitä tehdä, kun kiusaaminen loppui mutta seuraukset ei (verkkoartikkeli 16.12.2020)

Kiusattujen verkkosivut: www.kiusatut.fi/ Tunteet näkyviksi taiteella, Kiusattujen ryhmä syksyllä 2020 (uutinen 11/2020)


Lisätietoja Mari McAlester, mari.mcalester(at)setlementtitampere.fi puh. 050 515 1489 Jenni Heikkilä, jenni.heikkila(at)setlementtitampere.fi, puh. 050 355 0066


Tiedotetta korjattu 17.12.2020 STEAn avustuspäätös on korjattu esitykseksi avustuksesta.


Kiusatut_logo

Uusimmat uutiset
Uutisarkisto