Missä ovat seksuaalirikosten uhrit Pirkanmaalla?

Tiedote, julkaisuvapaa 25.11.2020


YLE uutisoi 23.11., että seksuaaliväkivallan uhrien yhteydenotot ovat pääkaupunkiseudulla kasvaneet kesästä lähtien niin rajusti, että heille ei riitä enää auttajia: https://yle.fi/uutiset/3-11656290. Samaan aikaan tilanne Tampereella on täysin päinvastainen: uhrien yhteydenotot auttaviin palveluihin ovat vähentyneet syksyllä sitä mukaa, kun koronarajoitukset ovat jälleen tiukentuneet. Loppuvuoden aikana yhteydenotot ovat vähentyneet Setlementti Tampere ry:ssä toimiville Tampereen Tyttöjen talolle ja Välitä! -seksuaaliväkivaltatyöhön sekä myös TAYSin Seri-tukikeskukseen. Siksi on tärkeää, että täällä tiedotettaisiin paikallisesti, että näihin palveluihin pääsee nyt hyvin, koronarajoituksista huolimatta.


Olemme tästä ilmiöstä, joka koettiin Pirkanmaalla myös keväällä korona-sulun aikana, erittäin huolestuneita. Siksi toivomme, että siihen kiinnitetään medioissakin huomiota, erityisesti nyt 25.11. vietettävänä kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisypäivänä.


Miksi uhrit eivät hae täällä apua? Kyse ei voi olla siitä, että seksuaalirikokset olisivat korona-aikana vähentyneet näin paljon. Tästä kertoo mm. pääkaupunkiseudun tilanne. Korona-aikana myös netissä leviävän lasten seksuaalisen hyväksikäyttömateriaalin ja hyväksikäytön tiedetään lisääntyneen räjähdysmäisesti, kun valtaosa aikuisista ja myös lapsista joutuivat keväällä kotiin tietokoneiden ja etäyhteyksien varaan. Seksuaaliväkivallalle altistavat tilanteet ovat koronarajoitusten takia saattaneet kuitenkin siirtyä vielä entistäkin vahvemmin koteihin ja yksityisiin tiloihin, mikä voi hankaloittaa kokemuksen tunnistamista väkivallaksi ja nostaa kynnystä hakea ulkopuolista apua.


Kokemuksemme on, että uhreilla ei edelleenkään ole Pirkanmaalla riittävästi tietoa saatavilla olevista palveluista. Tampereen Tyttöjen Talo tarjoaa 13-29-vuotiaille seksuaalista väkivaltaa tai häirintää kokeneille tytöille ja nuorille naisille keskustelutukea matalalla kynnyksellä ilman lähetettä ja jonoa. Välitä! - seksuaaliväkivaltatyö on tarjonnut kriisiapua uhreille ja heidän läheisilleen jo vuodesta 2012, ja asiakasmäärät ovat ennen tätä vuotta kasvaneet aina vuosittain. Nopean ja asiantuntevan kriisiavun saaminen on seksuaaliväkivaltaa kokeneelle erittäin merkittävää toipumisen kannalta. Tyttöjen talon asiakas kuvasi saamansa avun merkitystä näin: ”Pahaa oloani helpotti, kun sain jutella tapahtumista, joita en ollut uskaltanut kertoa kenellekään. Sain tietoa seksuaaliväkivallasta ja kokemukseni uskottiin. Ymmärsin, että tapahtuma ei enää määrittele minua ja että vaikeista asioista saa puhua. Minulla on mahdollisuus toipua.”


TAYSin Seri-tukikeskukseen voivat hakeutua kaikki yli 16-vuotiaat, kun tapahtuneesta on alle 1kk aikaa. Tukikeskuksesta he saavat kokonaisvaltaisen avun. Myöhemmin apua hakevat sekä läheiset voivat ottaa yhteyttä joko Tyttöjen talolle (www.tytto.fi) tai Välitä!:ään (www.seksuaalivakivalta.fi).


Lisätietoja:

Annukka Tuovila, 050 4650 882 ja Sini-Satu Kuninkala (seksuaaliväkivaltatyöntekijä), p. 050 489 8544

Satu Hintikka, p. 050 523 7313

Uusimmat uutiset
Uutisarkisto