Kansalaisjärjestöjen toiminta tarvitsee rahoituksen


Tänään vietetään kansalaisvaikuttamisen päivään ja sen kunniaksi Setlementti Tampere lähetti avoimen kirjeen tamperelaisille valtuutetuille. Muistutamme päättäjiä järjestötyön tärkeydestä ja kerromme huolemme järjestökentän rahoituksen tulevaisuudesta.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n toiminta-avustusten hakuaika vuodelle 2022 päättyi juuri. Seuraavan vuoden avustushaun osalta on erittäin paljon kysymyksiä ilmassa Veikkauksen voittovaroihin perustuneen rahoituksen osalta. Samaan aikaan kuntien avustuksien kohtalosta ei ole tietoa – avustavatko kunnat vai hyvinvointialueet paikallisia sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa.


Avoin kirje kaupunginvaltuutetuille Arvoisa kaupunginvaltuutettu,

Toivotan Sinulle oikein hyvää Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää 1.10. ja Tampereen päivää.

Sote-uudistus tuottaa valmistelu- ja siirtymävaiheessa sekä julkiselle sektorille että järjestökentälle lukuisia visaisia kysymyksiä ratkaistavaksi. Toivon, että kaikilla tahoilla osataan tehdä viisaita päätöksiä ja että sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus ja vaikuttavuus on jatkossa vähintään nykytasolla.

Järjestöillä on iso merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamisessa. Järjestöt täydentävät vahvasti julkisen sektorin palveluja ja usein jopa tilkitsevät palveluaukkoja. Vertaistuki ja vapaaehtoistoiminta tuottavat sellaista vaikuttavuutta, jota ammattilaisten työnä on vaikea saada aikaan. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta uhkaa iso leikkaus STEA-avustusten osalta ja tulevaisuuden rahoituspohja on vielä valtakunnallisia ratkaisuja vailla. Samaan aikaan on epätietoisuus siitä, mikä on kuntien myöntämien avustusten kohtalo 2023 alkaen. Luotan siihen, että kaupunginvaltuustossa vallitsee laaja konsensus siitä, että sekä Tampereella että tulevalla Pirkanmaan hyvinvointialueella on tärkeää turvata kansalaisjärjestöjen toiminta ja kolmannen sektorin tuottamat matalan kynnyksen maksuttomat sosiaalipalvelut.

Setlementti Tampere tekee vaikuttavaa työtä ”ihmisten keskellä ihmisten kesken”. Tarjoamme apua ja tukea ihmisille vaikeissa elämäntilanteissa: lähisuhdeväkivallan eri osapuolille, seksuaaliväkivaltaa tai kiusaamista kokeneille, neurokirjon haasteiden kanssa kamppaileville aikuisille jne. Tuotamme myös Rikosuhripäivystyksen paikallisen ja Nollalinjan valtakunnallisen palvelun (oikeusministeriön rahoituksella). Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaistemme työn rinnalla tärkeässä roolissa on vertaistuki ja vapaaehtoistoiminta. Toimimme useassa toimipisteessä Tampereella. Setlementtitalomme ovat kohtaamispaikkoja, joissa tavoitetaan vuosittain tuhansia ihmisiä. Setlementtitalojen tärkeänä tavoitteena on ehkäistä sosiaalisia ongelmia, luoda yhteisöjä yksinäisyyden vastalääkkeeksi ja auttaa ihmisiä löytämään omia voimavaroja ja ratkaisuja erilaisissa elämäntilanteissa. Toimintaa on tarjolla mm. kehitysvammaisille nuorille, maahanmuuttajanaisille ja tesomalaisille pikkukoululaisille.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan monialajärjestömme toimintaan. Tästä lyhyestä videosta (2:57 min.) näet Setlementti Tampere ry esittely - YouTube mitä kaikkea avustusrahoitteisena toimijana teemme. Tulen erittäin mielelläni esim. valtuustoryhmän kokoukseen kertomaan setlementtityöstä ja keskustelemaan järjestörahoituksen tulevaisuuden haasteista ja ratkaisumalleista.

Toivon, että Tampereen kaupunginvaltuustossa tehdään päätöksiä, joilla osaltaan turvataan järjestöjen tärkeä työ kansalaisyhteiskunnan vahvistamisessa.

Mervi Janhunen-Ruusuvuori toiminnanjohtaja

p. 050 4390535 mervi.janhunen-ruusuvuori@setlementtitampere.fi

Uusimmat uutiset
Uutisarkisto